Ekstrem fordøjelse

Om foredraget
Alle kender følelsen af at være sulten, og de fleste kan sikkert genkende den gentagende lyst til mad i løbet af dagen. Modsat os mennesker trives slanger med at æde enorme måltider efter lang tids faste.

Med et ekstremt fordøjelsessystem kan slanger nemlig æde mere end deres egen kropsvægt efter mange måneders faste, og studier på Aarhus Universitet har været med til at forklare hvordan og hvorfor stofskiftet stiger under fordøjelsen af de enorme måltider. Den nyeste forskning viser også at slangernes muskler vokser under fordøjelse – helt uden motion – og en forståelse af denne evne kunne være fordelagtig i at forhindre mennesker i at miste muskelmasse under sygdom og aldring.  

Forskning i slangens ekstreme fordøjelsessystem giver indblik i hvordan dyr og mennesker overlever langvarig faste, og foredraget vil derfor drage paralleller til mennesket i perioder uden føde. Herunder hvordan ekstrem, længerevarende underernæring påvirker hele menneskekroppen og leder til fysiologisk forfald. En del af denne viden stammer fra studier i Warszawas ghetto hvor jødiske læger udførte fysiologiske målinger under 2. verdenskrig.

Om forelæseren
Tobias Wang er professor i zoofysiologi og sektionsleder for Zoofysiologi på Biologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han er uddannet som biolog fra Aarhus Universitet i 1991, og fik sin ph.d. i 1993. Tobias arbejdede derefter på forskellige universiteter i USA og Canada, Brasilien og England, hvor han studerede hjerte- og lungefunktion hos padder, fisk og krybdyr. Han kom tilbage til Aarhus Universitet på et Rømer-stipendium fra det danske forskningsråd i år 2000 og blev udnævnt til professor i 2005, og blev senere indvalgt i Videnskabernes Selskab. Tobias har et meget stort internationalt netværk, og rejser derfor ofte til Brasilien, Vietnam, Sydafrika, Saudi-Arabien, USA og andre steder for at studere forskellige dyr.

Tobias har et tæt samarbejde med læger og dyrlæger, og promoverer ideen om at vi bør lade os inspirere af dyrenes mangfoldige og spændende fysiologiske mekanismer når vi søger efter dyremodeller til at studere menneskets sygdomme. Han har publiceret mange videnskabelige artikler og reviews, og sidder i redaktions-komiteerne på en række tidsskrifter. Tobias har desuden forfattet knap 100 populærvidenskabelige artikler samt flere bøger på dansk om forskellige biologiske emner, han holder mange forskellige foredrag i Folkeuniversitetet og andre fora, og fik forskningsformidlingsprisen fra Aarhus Universitet i 2013. 

 

Tilbage