Alle billetter er solgt, det er IKKE muligt at købe billet ved indgangen,
Ved Esben Hedegaard, tidl. museumsdirektør, Svendborg Museum
Torsdag den 28. september 2023 kl. 19.00 - 21.00
Sted: Professionshøjskolen UCL, Klostervænget, 4 (Sygeplejerskeuddannelsen).
Entré: 75 kr. Køb billet: se nederst på denne side.
Turen går til Svendborgs Monaco, når der skal fortælles om Weber-dynastiet i Christiansminde
Noget af det mest elskede ved Svendborg er slet ikke skabt af svendborgensere, men af tilflyttere. Det gælder fx de tre pragtvillaer i Christiansminde: Bella Vista, Villa Svea og Villa Tårnborg. De er alle bygget af Weber-familien, der kom til Svendborg i 1867.
Grosserer Theobald C. F. Weber og hustru Sofie Emilie Meldola kom til Svendborg med 8 børn. Weber havde penge på lommen fra ejendomsspekulation i København og fra den grønlandske kryolit-udvinding. I Svendborg grundlagde han bl.a. et skibsværft, et moderne hønseri og Danmarks største frugtplantage med tilhørende frugtvinsprodukter, som hans efterkommere gjorde til Danmarks største.
Weber-familien, der kom fra det københavnske spidsborgerskab, blev aldrig rigtigt en del af Svendborgs politiske og sociale liv. De omgikkes de kongelige, drak cocktails, tog på udenlandsrejser og lod sig skille i et helt andet omfang end svendborgenserne, men gennem 3 generationer var Weber-familien en markant del af byens industrielle udvikling. Foredraget kigger nærmere på Webers placering mellem Lange, Halberg, Ring Andersen, Troensegaard og andre driftige erhvervsfamilier i Svendborg.
Omkring 2. Verdenskrig opløstes Weber-dynastiet, men på begge sider af Svendborg minder parkanlæg og en håndfuld palæagtige villaer om dette fremmede indslag i byens historie.